Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. Staré známé

18. 11. 2012

12. Staré známé

  

  

   Další část toho "milého" uvítání ovšem naštěstí proběhla celkem klidně. Eragon a Murtagh se s příchozími dohodli, že všichni půjdou do elfy vybudovaného lesního města po svých. Jelikož Eldunarí zůstala v lese, kam je během jejich výletu uložili elfové, byli odkázáni na pomalé tempo lidské chůze a předpokládali, že jim tak cesta zabere několik dní. Protože je nijak netlačil čas, nikomu z nich to nevadilo a vítali putování jako příležitost lépe se poznat.

   Cestou Blödhgarm navrhl Eragonovi, Murtaghovi, Safiře a Trnovi jako vůdcům nového řádu Jezdců, aby se nové, elfy vyzpívané lesní město jmenovalo Eliás - „Domov“. Ostatní elfové se na tom s Blödhgarmem zřejmě předem dohodli a mlčky s ním nyní souhlasili, ačkoli při tom klopili oči k zemi, protože se současně ostýchali předložit takový návrh drakům.

   Safira považovala za správné, že k ní chovají takovou úctu. „Já jsem drak. Každý by ke mně měl chovat úctu podobnou, jako oni, a bát se mě!“ Odpověděla Eragonovi, když ji požádal, aby jim řekla, že se jí nemusí bát. Jakmile zjistila, že na to její jezdec reagoval pozdviženým obočím, ještě kvapně dodala: „Samozřejmě kromě tebe, Maličký...“

   "Ale ano, souhlasíme. Je to příhodné pojmenování. A nemusíte se příště ostýchat navrhnout něco takového. Já vás nesním", ujistil je Trn. V duchu však k Safiře dodal: Tedy, alespoň pokud nebudu mít hlad..

   A nakonec tu byly Liana s Angelou. Eragon vnímal, jak obě v mysli propátrávají okolí, a při sebemenším náznaku nebezpečí, které se většinou ukázalo jako malé zvíře, sebou trhnou a, jak Eragon svými zbystřenými smysly vycítil, jsou připraveny sáhnout po svých mečích.

   O tuto informaci se podělil s Murtaghem, jehož smysly bez podpory Eldunarí měly pouze obyčejnou lidskou citlivost. Společně se snažili obě ženy pozorovat, a alespoň částečně poodhalit možný zdroj jejich vzájemné když ne přímo nenávisti, tak alespoň hluboké nedůvěry. Také jim vrtalo hlavou, odkud se ty dvě asi mohou znát…

   Nakonec se Eragon rozhodl oslovit Lianu přímo. Vybral si raději starou elfku, neboť tušil, že Angela by mu jako vždy odpověděla v hádankách.

   „Proč se ke mně tak chová? Nu, to není to snad očividné i napůl slepcům, jako jsi ty, Eragone? Nedůvěřuje mi,“ odpověděla Liana s klidem, jako by se bavili o počasí.

   „Toho jsem si vskutku všiml, ale proč ti nedůvěřuje?“ Naléhal zvědavý jezdec.

   „Má k tomu své důvody, které ti teď nemůžu a ani nechci vysvětlovat!“

   Eragona tyto záhadné odpovědi stále víc a více rozčilovaly. „Cožpak musíš mluvit v hádankách? Chci vědět o sporech, které vypukly v říši Dračích jezdců dřív, než kam sahá samotná existence našeho nového řádu! Nehledě k tomu, že jako jeho nový vůdce bych na to měl mít právo…“

   „Za taková slova, Stínovrahu, bych tě mohla ihned učinit o hlavu kratším,“ upozornila ho Liana, a během okamžiku bylo patrné, jak Safira ztuhla a napnula smysly připravena bránit svého jezdce drtivou silou. „Avšak abych ukojila tvou zvědavost, řeknu ti pouze jedno. Žena, kterou nazýváš Angela, je má starší sestra. Jakkoli se ke mně chová podezíravě a pohrdavě, je to ničím v porovnání s tím, jak jsem se k ní kdysi zachovala já!“

   „Sestra,“ zopakoval tiše Eragon. „Vždyť je to člověk! Jak může být tvá sestra, jestliže jsi na tomto ostrově již tisíce let?“

 

   Liana se na něj pouze podívala zvláštním pohledem, povzdechla si a rozběhla se, aby dohnala ostatní, kteří se během jejich rozhovoru značně vzdálili. To se neobešlo bez prudké reakce Angely, jejíž ruka tentokrát skutečně sjela k jílci meče. Nakonec však i s Eragonem také přidala do kroku, aby dohnali ostatní.

   Mezitím se většina cestovatelů pustila do rozhovorů. Owald a Angela o něčem debatovali a zdálo se, že si docela rozumí. Grlaiss si povídal s elfy, kteří byli zaskočeni jeho neobvyklou povahou. Ta byla totiž na urgala překvapivě přátelská, i když byl velice netrpělivý a chtěl, aby ho pokud možno okamžitě naučili používat magii. Také draci, kteří se mezitím vznesli do vzduchu, spolu začali rozmlouvat. Eshi a Safira si začaly rozumět, a starší dračice naučila svou novou kamarádku několik důležitých věcí o zážitkovém létání. Ushremen a Trn si o něčem povídali, a mezitím spolu stejně jako dračice skotačili, aby se mladší z draků naučil některým základním leteckým dovednostem.

   Eragon se usmál. Tak takhle konečně začíná nová éra Dračích jezdců a on je její součástí!

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:(

(Marie, 5. 9. 2017 12:34)

škoda, že tahle kapitola byla tak krátká :(

Argetlam Královrah

(Argetlam Královrah, 19. 11. 2012 21:13)

Ale nebudete. Už se pracuje na 14. kapitole ;)

Nová kapitola

(Lucka Murtagh, 19. 11. 2012 20:53)

Pěkná kapitolka, sice kratší, ale zábavná. :-) Škoda, že ti do toho tak leze škola, budeme muset dloooooouho čekat... po té třinácté kapitole.

Argetlam Královrah

(Argetlam Královrah, 18. 11. 2012 14:51)

Delší být původně měla, ale nakonec jsem se rozhodnul, že narychlo napíšu další. 13. kapitola, kterou jsem začal psát včera večer je dneš již asi ze 3/4 hotová a ještě dnes bude kompletní!

...

(kajulinek.s, 18. 11. 2012 14:43)

no tos to teda vzal hopem :D jinak zajímavá kapitolka (a když říkám -kapitolka-, myslím to doslova) jenom kdyby byla trošku delší, víc to rozvést... ;)